fbpx

Már tesztelik:

új ŠKODA SUPERB

A napokban kaptak lencsevégre az Alpokban egy álcázott tesztautót, ami nem lehet más, mint az új ŠKODA SUPERB. Vagy mégsem?

Korábbi cikkeink

Nem kell éles szemmel kutakodni a fotókon, hogy észrevegyük: valami nem stimmel. Ez ugyanis az elejét, illetve a hátulját leszámítva a jelenlegi SUPERB generáció, minden kétséget kizárólag. A fotósok azt is elmondták, hogy egyértelműen motorhangot hallottak, tehát nem egy elektromos változatot teszteltek éppen. Ráadásul az új ŠKODA SUPERB 2023-ban érkezik várhatóan, így a facelift lehetősége is kizárt. De akkor mit is látunk?

Természetesen az új ŠKODA SUPERB-et

Egy autó fejlesztésének több fázisa van, és ezekből van olyan, amikor a részegységek már véglegesítés előtt állnak, de tesztelni kell őket közúton is. Az Alpok remek lehetőséget kínál például a fékek tesztelésére, ahogyan a tesztautón lévő felirat is elárulja. Amit látunk tehát nem más, mint a tervezés azon fázisa, amikor az új modellbe szánt részegységeket általában az aktuális modellbe szerelve tesztelik. Ezért is láthatunk viszonylag szerény álcázást a tesztautón, csupán a lényeges részeket takarják, azokat, amelyek már az új modellen is megtalálhatók lesznek. Itt például a lökhárítókat és a hűtőmaszkot. A következő lépcső már a kisszériás, vagyis a kimondottan tesztelési céllal – általában kézzel összeszerelt – és a feje búbjáig álcázott autók közúti tesztje lesz, tehát tényleg valós lehet a 2023-as debütálása az új ŠKODA SUPERB-nek.  

Ez éppen benzines. De lesz belőle elektromos?

Az előzetes hírek szerint az új ŠKODA SUPERB kétféle karosszéria kivitelben lesz elérhető, ahogy eddig is. Ezzel egyedül marad a konszern kínálatában, hiszen az azonos technikára épülő Passatból csak kombi lesz kapható a modellváltással. És ez lesz az a SUPERB generáció is, amely már nem Csehországban készül majd, hanem a VW pozsonyi gyárában, közösen az imént említett Passattal. Motorizáltságot tekintve nagy meglepetések nem várhatók.

A belépőmotor várhatóan tisztán benzines lesz, legfeljebb 48 voltos enyhe hibrid. Ami szintén biztosnak tűnik, hogy érkezik konnektoros hibrid is. Ennél a mostani 1.4-es TSI motort 1.5-re cserélik, növelik az akkumulátor méretét, és a töltési sebességen is javítanak. A dízel kérdéses, viszont tisztán elektromos biztosan nem lesz belőle. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy az új ŠKODA SUPERB továbbra is az MQB építőkészletet használja, amely nem alkalmas gazdagságosan elektromos kivitel gyártására.

Ha ebben a méretben lesz tisztán elektromos modellje a Škodának, akkor az biztosan az MEB készletre épül majd, és a VW ID.6 – ez a név még nem biztos, és nem azonos a Kínában ezen a néven futó modellel – testvérmodellje lesz. De ez 2030-ig szinte biztos, hogy nem érkezik meg, hiszen Thomas Schäfer azt már korábban elárulta, hogy ebben az évtizedben 3 elektromos modell érkezik, és mindegyik kisebb lesz az ENYAQ iV-nál.

Vajon ilyen lesz az új ŠKODA SUPERB?

Az álcázott autóról készült fotók után nem sokkal kiszivárgott egy dizájnvázlat, ami összefoglalja az új ŠKODA SUPERB tervezésének sarokpontjait. Ezalapján készítettek számítógépes grafikát, ami alapján pontosabb képünk lehet a 2023-ban bemutatkozó újdonságról.

Ahogyan a vázlaton láthatjuk, az új SUPERB még elegánsabb külsővel érkezhet, a hűtőmaszk kialakítása az ENYAQ iV-n látott függőlegességet idézi, és feltűnő, hogy az új FABIA-n bemutatkozott, és az A-oszlop tövében látható háromszög – amely a cseh trikolórra emlékeztet – itt is feltűnik majd.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!