fbpx

Ilyen belülről egy

FABIA Rally2 EVO

Te mihez kezdenél egy versenyzésre már nem használható FABIA Rally2 EVO-val? ŠKODA Motorsport mérnökei úgy döntöttek nem a roncstelepre küldik, hanem építenek belőle csontváz autót.

Korábbi cikkeink

A motorsport rendkívül költséges műfaj, hiszen amelyik versenyautóról első pillantásra azt hihetnénk sok elemében olyan, mint szériagyártású modell, a valóságban szinte egyetlen alkatrészével sem egyezik. És ezek az alkatrészek sokkal-sokkal drágábbak, mint amihez az átlagautós szokott. Ezért is rendkívül fájó, ha egy ilyen autó a versenyen olyan sérülést szenved egy esésben, ami miatt nem használható tovább. És ugyan ez szerencsére nem történik meg minden versenyen, de azért előfordul. De mihez kezdjünk egy ilyen autóval, esetünkben egy FABIA Rally2 EVO-val?

A ŠKODA Motorsport szakemberei úgy döntöttek, hogy készítenek belőle egy show cart, amelyen részletesen meg tudják mutatni, hogy milyen hatalmas különbségek vannak egy széria FABIA és a rali változat között.

„A pazarlás minimalizálása érdekében igyekeztünk olyan alkatrészeket használni, amelyeket minőségi vagy egyéb okokból nem lehetett beszerelni a Škoda Fabia Rally2 EVO aktív versenyautóiba. Ha nem volt ilyen alkatrészünk, vagy műszakilag nem volt egyszerű módosítani, új alkatrészt használtunk, ilyen például a kipufogó vagy az autó ablakai” – árulta el Pierre Litvák, aki részt vett a csontváz fejlesztésében. 

Az egyik legbonyolultabb feladat a jobb hátsó kerék átalakítása volt. Egyszerre szerették volna megmutatni a fék és a futómű keréktárcsa által takart részeit, ugyanakkor szerették volna megőrizni a FABIA Rally2 EVO csontvázának mobilitását is, hiszen nem a raktárnak szánták, hanem sokat utaztatott kiállítási tárgynak.

„Egy speciális vágási technikának köszönhetően sikerült megőriznünk a kerékagy épségét, amelyre így a normál kerék is felszerelhető, ezáltal a teljes csontváz könnyebben mozgatható amikor csak szükséges” – árulta el Pierre Litvák.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!