fbpx

Škoda Octavia RS: itt a mélypont

Az első generációs Škoda Octavia RS meghatározó modellje a márka újkori történetének, és bármennyire is furcsa ezt kimondani, de ideje elgondolkodni azon, hogy ne autóként, hanem befektetésként tekintsünk rá. Főleg, hogy a megkímélt használt darabok ára már elérte a mélypontot, sőt! Emelkedésnek indult.

A Škoda 1991-ben került a Volkswagen konszern irányítása alá, amelynek idén már 32 éve lesz. Ez azt is jelenti, hogy 2024-ben például egy gyári állapotú, a veterán jármű minősítésnek megfelelő Felicia már OT-s rendszámmal futhat majd az utakon. Azt nem állítjuk, hogy a Felicia ritka modell lett volna, de azt igen, hogy ilyen veterán minősítésre alkalmas példány nem sok akad. A titkos tippünk azonban mégsem ez a modell, hanem a sokak által kedvelt, első generációs Octavia RS 1.8T.  

Octavia RS

Az első modernkori RS

Az Octavia RS első generációja néhány évig még biztosan nem kaphat veterán minősítést, hiszen bár az újkori Octavia 1996-ban mutatkozott be, az RS kivitel csak a frissítéssel érkezett meg a kínálatba 2000-ben. De nem is ennek okán lehet érdekes befektetésnek ez a bemutatása óta kedvelt youngtimer.

A 2000-ben bemutatkozott modell a konszern mára már legendás 1.8-as turbós benzinesét kapta, amely 180 lóerős volt. Ahogyan az Octavia, ez a kivitel is elérhető volt limuzin és kombi kivitelben. A modell hamar népszerű lett, hiszen a piacon ritkaság számba ment az elérhető árú, hatalmas csomagtartóval és kényelmes utastérrel rendelkező, mégis sportos menetteljesítményt kínáló autó. És akkor a kombi kiemelkedő praktikumáról még nem is tettünk említést.

Octavia RS

De miért érdemes befektetésnek tekinteni rá?

A fenti alcím után már szinte látjuk is a kétkedők kaján mosolyát, amint azt mondják: semmiért, ez egy tucatautó.

Nos, az ember hajlamos így gondolni rá, hiszen az első generációs Octavia valóban gyakori látvány az utakon még napjainkban is. De akkor most álljunk meg egy picit, és mélyedjünk el az emlékeinkben. Mikor láttunk igazi (tehát nem „wannabe”, vagyis a tulajdonos által annak láttatni akart), első generációs, gyárias állapotú Octavia RS-t a forgalomban?

Octavia RS

Nem is olyan egyszerű felidézni ilyesmit, igaz? El is áruljuk miért. Az Octavia RS MK1 eleve csak félidőben érkezett meg a kínálatba, így csupán 4 évig volt gyártásban. Mivel a Škoda már akkor sem gyártott raktárkészletre, a megrendelt és kiszállított Octavia RS ez alatt az idő alatt mindössze 17 637 darab volt. És tudod mennyi készült összesen az Octavia első generációjából? Összesen több, mint 1 440 000 darab.

A titkos tipp:

A fenti számokból jól látszik, hogy már a gyártás aktív évei alatt is érdemes volt akár beszerezni és letárolni egyet, későbbi időkre. Ma viszont már kimondottan vadászni kell egy-egy olyan példányt, amit nem ért utol a sportos modellek végzete, a házi barkács-tuning, gyárias, és nem széthajtott állapotban van. De ha még ennél is biztosabbra szeretnél menni, akkor válaszd a Combit, hiszen az ilyen kivitelekből összesen 3 663 darab készült Mladá Boleslavban, és ha esetleg ezt piros vagy sárga színben sikerül megvásárolni, akkor tiéd a jackpot.

A szuper titkos tipp, ami már mai is beszerezhetetlen:

Eddig csak a „mezei” Octavia RS modellekről beszéltünk, de a márkát és a típust jól ismerők tudják, hogy a fentieken kívül kiadtak egy 100 darabos WRC limitált kiadást, ami abban különbözött a sima RS Octaviáktól, hogy fehér alapfényezést és rallydekorációt kapott. De széria volt a 17 colos Spider versenyfelni és a hozzá illő 205/50 R17-es gumiabroncs is. Szintén az alapfelszereltség része volt a motorosan állítható xenon fényszóró, a belső teret is figyelő gyári riasztó és az oldallégzsák. Az utasok kényelmét fokozták a fűthető ülések, az automatikus klímaberendezés, a telefon előkészítés és a gyári hifi. Két éve egy ilyen kivitelt 90 000 kilométerrel 30 000 Euróért kínáltak eladásra, és a vevő nem váratott magára sokáig.

Octavia RS WRC
Octavia RS WRC
Octavia RS WRC

Egyébként a legnépszerűbb német használt autó oldalon összesen 5 darab van a kínálatban, és az első említésre méltó példány ára 5200 Euró.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!