fbpx

Kilinccsel előre a jégen – drift egy Enyaq RS iV-val

Mit kapunk, ha egy befagyott svédországi tavat, a driftelés mesterét és egy teljesen elektromos Škodát kombinálunk? Két új világrekordot!

Üdvözlünk Krokomban, Közép-Svédországban, a híres Östersund városától mintegy 20 km-re. 2023. január 19. csütörtök van, délelőtt 11:00 óra. A napfény ritka árucikk, ezt mindenki megerősítheti, aki járt már ilyen szélességi fokokon a téli hónapokban. A Stortjärnen tavat kövér jég fedi, ami nem is csoda, hiszen a hőmérséklet egész nap jóval nulla fok alatt van.

A Škoda csapatának ez a negyedik napja a helyszínen. Az elmúlt napokban számos gyakorlófutamot tartottak különböző gumikombinációkkal. Összesen 18 órát drifteltek a teljes öt nap alatt, fagypont alatti hőmérsékleten, hogy elérjék a tökéletes drift-kört. A cél? Két új világrekord a jégen történő driftelésben.

Egy GUINNESS WORLD RECORDS™ bíró és David Kalas nemzetközi driftbíró lesznek a tanúi amint Richard Meaden autós újságíró Škoda Enyaq RS iV volánja mögé ül, és elkezd csúszni a jégen. A brit pilóta 2011-ben új, 365,450 km/órás sebességrekordot állított fel a 2,0 literes, szívó motorral hajtott szériaautójával a Dél-kaliforniai Időmérési Szövetség (SCTA) ellenőrei előtt. A rekordot az Egyesült Államokban egy brit gyártmányú Škoda Octavia RS-t vezetve, a legendás Bonneville sós síkság versenypályáján állította fel.

Richard Meaden

Most Meaden visszatér a Škodához és az RS modellekhez, hogy újabb rekordokat állítson fel. Ezúttal két hivatalos GUINNESS WORLD RECORDS™ címet. Az első a „Leghosszabb folyamatos driftelés jégen”, a másik a „Leghosszabb folyamatos driftelés jégen elektromos autóval”. Mindkettőt ugyanabban az Enyaq RS iV-ban ülve.

drift a jégen

A tavon található körpálya 188,496 m kerületű. A nemrégiben bemutatott Škoda Enyaq RS iV-t vezetve Richard Meaden 7,351 km hosszan tartotta az autót a kontrollált sodrodásban, ezzel megdöntve a korábbi, 6,231 km-es rekordot, amelyet 2022-ben Kínában állítottak fel benzinmotoros autóval. Ez egy figyelemre méltó ügyességi bemutató, és ez a lenyűgöző drift nemcsak az előbb említett rekordot dönti meg, hanem Meaden és a Škoda Enyaq RS iV egyúttal egy második rekordot is felállított, mégpedig a leghosszabb folyamatos jégen driftelését, elektromos autóval.

drift a jégen

A brutális körülmények ellenére az Enyaq RS iV teljesítménye teljesen egyenletes volt. Az autó a rekordot jelentő 15 perc és 58 másodperc alatt 39-szer tette meg a kört, amely alatt a legnagyobb sebessége 48,69 km/óra volt, a leglassabb ponton pedig 31,64 km/órás sebességgel haladt.

drift a jégen

Az új rekordtartó, Richard Meaden így nyilatkozott az esemény után: „Az amerikai Bonneville-i sós síkság után egy skandináviai befagyott tavon egy újabb Škoda modell volánja mögött. Két különböző rekordot felállítani két nagyon különböző autóval. Mindez igazán különleges érzés. Hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy 12 év után ismét egy rekorddöntő csapat tagja lehetek – ki gondolta volna, hogy itt leszünk, és egy elektromos autót driftelünk a jégen? Ez is mutatja, hogy mennyit változik az autóipar világa, és hogy ez mennyire izgalmas.”

Szegecsek segítették a driftet

A rekord teljesítéséhez használt szériaautót 20 colos könnyűfém keréktárcsákkal szerelték fel. Az elülső 245/35-R20 méretű (a Michelintől beszerzett) abroncsok 600 darab 5 mm-es szegeccsel voltak ellátva, ami nagyobb tapadást és kormányozhatóságot tett lehetővé a fagyott, tapadás nélküli felületen; míg a hátsó kerekekre szerelt 255/45-R20 méretű Nokian Hakkapelitta abroncsok 300 darab 2 mm-es szegeccsel voltak ellátva, ami ideális kombinációnak bizonyult a 40 cm mély jégfelületen való drifteléshez.

drift a jégen

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!