fbpx

A megújult Octavia a tervezői szemével

Első pillantásra is elegáns, második pillantásra pedig rendkívül kifinomult. Talán ezekkel a jelzőkkel lehet a legjobban kifejezni a megújult Octavia külsejének változásait. Persze a leghitelesebben a tervezők tudnak mesélni erről.

„Első pillantásra talán sokaknak nem tűnik fel, de az autó egész eleje teljesen új. A motorháztető peremétől lefelé mindent átdolgoztunk” – mondja Alexander Leicht, aki az autó ezen részének modernizálásáért volt felelős. Külön kiemeli, hogy a ezeket felületeket „tisztábbá” tették.

A lökhárító alsó hálója például a legújabb Superb példáját követve mostantól az orr-rész egyik sarkától a másikig húzódik, ezzel is hangsúlyozva az autó szélességét. A „légfüggönyöknek” nevezett részek új kialakítása azonban sportosabb és dinamikusabb megjelenést kölcsönöz az orr-résznek a Superbhez képest. Nem csak sportosabbak, de nagyobbak is, és ezzel hozzájárulnak a jobb légáramláshoz is” – mutat rá a fő funkciójukra Leicht.

Még több fény és sportosabb megjelenés

Amikor ránézünk a megújult Octaviára a legmarkánsabb megkülönböztető jegye azonban valószínűleg nem a lökhárító lesz, hanem a fényszórók. „Ezek most mintha átölelnék a hűtőrácsot, és mind az alap, mind a Full LED Matrix változat új fényképpel rendelkezik, amely hangsúlyozza a fényszóró vonalait és ezt az „átölelő hatást” – magyarázza Leicht. A Full LED Matrix fényszóró új, több szegmensből álló technológiával és a Crystallinium dizájnelemmel frissült, amely már az új generációs Superb és Kodiaq modelleken is megjelent. Maga a hűtőrács is új: vékonyabb, finomabb keretet kapott, lamellái egyenesebbek, középső szögük pedig jobban igazodik az orr többi vonalához. Az Octavia-ra jellemző négyszemű fényszóró-kialakítás azonban megmaradt.

Az RS sportváltozat is ráncfelvarráson esett át, és itt is elsősorban az orr-részen történtek változások. Talán mondanunk sem kell, hogy a fényszórók itt is áttervezésre kerültek, akárcsak a fényes fekete hűtőrács az RS logóval. A lökhárító egészen különleges, a többi változattól eltérő formát kapott. „Ez hangsúlyozza az autó szélességét, ugyanakkor azt szeretnénk, ha a részletek kiemelnék az autó dinamikus karakterét is” – magyarázza Jounggeen Kim, a megújult Octavia RS megjelenéséért felelős formatervező. A lökhárító fekete felületei dinamizmust kölcsönöznek az autó ezen részének, hangsúlyozzák az arányokat, és merész kontrasztot alkotnak a karosszéria színére festett területekkel – tette hozzá Kim. „Az inspirációt itt a repülőgépek szárnyformái adták” – mondja.

A megújult Octavia hátsó részén az új hátsó lámpák és természetesen a Škoda felirat található a cseh autógyártó új vizuális stílusában. „A hátsó lámpák kialakítása megváltozott: az irányjelzők mostantól mindkét változatban vízszintesen helyezkednek el, míg a lámpák belsejében lévő kristályos elemek jobban illeszkednek a szegmentált „C” betűhöz. A hátsó lámpákból kialakított spoilert aerodinamikailag optimalizáltuk” – mondta Karel Linhart, aki az autó hátuljának változtatásaiért felelt.

Ő dolgozott az új hátsó lökhárítón is. „Megpróbáltam ezt a folytonosságot kiterjeszteni az ajtók és a küszöbök oldalvonalaira, és sokat játszottunk a felületekkel. Ezek általában karcsúbbak, de egy olyan minimalista megjelenés elérése, amely nem hat egyszerűnek és szürkének, volt a legnehezebb feladat” – mondja Linhart. Ezért a vízszintes vonalú hátsó lökhárítóban kifinomult díszléceket, éleket és még homorú felületeket is használnak. A hátsó fényvisszaverők a diffúzor területébe vannak beépítve, erősítve a lökhárító festett részének „ölelő” benyomását.

Fenntarthatóbb belső tér

A megújult Octavia belső terében is történtek változások, többek között új, fenntarthatóbb anyagok, négy felszereltségi szint és összesen kilenc Design Selections határozza meg a belső tér általános hangulatát. A vásárlók választhatnak például ökocserzett bőrből készült kárpitváltozatokat vagy újrahasznosított anyagokból készült textíliákat. Az egyik vonzó újdonság a Dark Chrome részletek a meglévő fényes krómozott elemek helyett.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!