fbpx

Egy Enyaq flotta utazása a Szahara dűnéihez

Egy Škoda Enyaq-okból álló flotta indult kalandos útra Marokkón keresztül, és egy egyedülálló naperőmű érintésével jutott el a világ leghíresebb sivatagjába.

A kétnapos kaland során a sofőrök és utasaik egyszerre tapasztalhatták meg a környező táj lélegzetelállító szépségét és a helyi utak kihívásait. Az összkerékhajtású Enyaq 85x-ekből álló karaván azonban könnyedén vette az összes kíméletlen akadályt, és a tisztán elektromos Enyaq modellek ismét bebizonyították, hogy vezetési és kezelhetőségi tulajdonságaik, az egy töltésre jutó hatótávolságuk még a nem éppen ideális körülmények között is a legjobbak közé tartoznak.

Ezt a figyelemre méltó expedíciót, amely a Škoda innováció és elektromobilitás iránti szenvedélyét hangsúlyozza, a Škoda UK, a márka brit importőre szervezte. Újságírók és influencerek egy csoportja váltotta egymást az elektromos SUV-k volánja mögött a kimerítő, 700 kilométeres út során a zord marokkói tájban.

Két különleges vendég is részt vett ezen a sivatagi autózáson: egy holland kalandorpáros – Renske Cox és Maarten van Peel – akik korábban egy összecsukható napelemes töltő segítségével egy Enyaq-kal utaztak végig Afrikán.

Noor naperőmű – a világ legnagyobb napenergia-komplexuma

Az utazás egyik állomása a Noor Solar Power Station volt. A marokkói kormány által épített gigantikus és látványos, a napfényből áramot termelő létesítmény több mint kétmillió helyi otthont lát el árammal. A 7400 darab fotovoltaikus napelem és parabolatükör kombinációjával évente mintegy 580 megawatt energiát termel. Ezek a teniszpálya nagyságú tükrök a napfény és ezáltal a hő koncentrálásának elvén működnek, és a Nap energiáját egy 240 méter magas toronyban elhelyezett csőrendszerre tükrözik. A csövekben egy speciális olaj alapú közeg áramlik, melynek segítségével vizet melegítenek. A 390 Celsius-fokos hőmérsékletre felmelegített vízgőzzé alakul, amely egy sor turbinát hajt meg, amelyek villamos energiát termelnek.

A nagyjából 2500 hektárnyi területet lefedő erőmű nagy hőstabilitással rendelkezik: a folyékony vagy olvadt sóoldattal teli tartályok lehetővé teszik, hogy napnyugta után nyolc órával, azaz napi húsz órán keresztül is áramot termeljenek. Összességében a tükrök évente mintegy háromezer órányi napfényt tudnak hasznosítani. A Noor erőmű a világ legnagyobb és legerősebb ilyen jellegű létesítménye.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!