fbpx
Színek

Ami a színek mögött van

A színek elengedhetetlenek az életünkhöz. Segítenek, hogy könnyebben felismerjünk tárgyakat, és nem csupán hangulatokat fejeznek ki számunkra, de befolyásolják érzelmeinket is, sőt! Segítségükkel még a testi épségünket is megóvhatjuk. És milyen szürke is lenne az élet nélkülük? Nem is, inkább fekete-fehér. Illetve az sem, hiszen ezek is színek.  Ráadásul olyan színek, amelyek a legnépszerűbbek az autóvásárlók között.

Hiszen a ŠKODA színpaletta öt legkedveltebb színe: a feketemágia gyöngyház, a sötétszürke metál, a kristályfehér, az ezüstszürke metál és a holdfehér metál. És csak itt, a hatodik helyen találkozunk az első igazi élénk színnel, ami nem más, mint a versenykék metál. Ezek az adatok 2017-től 2018 első felére vonatkoznak, de igazából ma sincs ez másképp. A Škodánál 15 olyan szín van, ami a legtöbb modellnél elérhető, de ez a szám rögtön 67-re emelkedik, amikor a különböző modellek összes opcióját összeszámoljuk. A csak ŠKODA SUPERB egyedül 60 árnyalatban vásárolható meg. Persze ezek többsége nem szerepel az állandó kínálatban, illetve csak egyedi megrendelésre érhető el.

Nem felesleges ez a színbőség, amikor a legtöbb vásárló ugyanazokat a színeket keresi? Aligha. A színeknek sokkal nagyobb jelentősége van, mint amit elsőre gondolnánk. Ismerős a jelenet, amikor a szupermarketparkolóban éppen keressük a saját autónkat a sok ezüst és fekete autó között?  Mennyivel egyszerűbb dolgunk lenne, ha teljesen egyedi lenne autónk színe, mondjuk olyan, amit évente csak egyszer, limitált ideig készítenek. Mint a lila, vagy a zöldek bizonyos árnyalatai – a menta vagy a malachit – a ŠKODA kínálatából. Ezeket a színeket összesen két vásárló választotta 2017-ben, és ők sem ugyanahhoz a modellhez. Érdekesség, hogy a ŠKODA OCTAVIA rózsaszín opcióját két vásárló is vonzónak találta.

 

Közismert, hogy a nők jobban értékelik a színeket. Ezt támasztja alá František Vyskočil professzor, a cseh Tudományos Akadémia Élettani Intézetének neurofiziológusa. „A nők sokkal kifinomultabban érzékelik a színeket, ezért képesek az árnyalatokat jobban megkülönböztetni egymástól. Ez valószínűleg azért van, mert az őskorban a nőknek kellett döntenie, hogy milyen étel fogyasztható, vagy hogy melyik növény érett,” magyarázza. A nőknek jobb a perifériás látása, míg a férfiak jobban érzik a távolságot és a perspektívát.

A színeknek a pszichére gyakorolt ​​hatását már az ókori görögök is ismerték. A Krisztus előtti V. században a görög orvos Hippokratész, aki az emberi temperamentum 4 féle felosztását megalkotta (ezek a szangvinikus – örök jókedvű – a  flegmatikus, kolerikus – vagy hirtelen haragú, lobbanékony – és a melankolikus), különböző színeket tulajdonított a különböző temperamentumoknak. A pszichológiában még ma is a színspektrumot használják a különböző az emberek vérmérsékletének a meghatározásához.  A pesszimisták – és a legtöbb férfi is – a sötétebb színek felé hajlanak, míg a nők és az optimisták inkább a világosabb árnyalatokat részesítik előnyben.

De a színek nem csak a hangulatunkra vannak hatással, hanem a hőérzékelésünket is nagyban befolyásolják. Egy felmérés szerint a nagyon meleg autóban ülő emberek nem állították annyira alacsonyra a légkondicionáló hőmérsékletet, amikor a belső tér „hideg”, lila, kék vagy zöld színben pompázott. Szemben a sárga vagy piros kiegészítőkkel ellátott utasteret sokkal melegebbnek érezték a benne ülők. Ez jó hír a ŠKODA OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ vagy SUPERB tulajdonosok számára, hiszen az utastér hangulatvilágítását akár tíz különböző árnyalat közül választhatják ki: hideg színek nyáron, melegebb színek télen, piros vagy narancssárga, hogy csökkentsék a fáradtságukat.

Persze ami a végeredmény szempontjából nagyon eltérő, addig a gyártás oldaláról már közel sem annyira változatos. A festékek és a fényezés kialakítás között kevés a különbség. „Az első réteg a fényezés kialakítása során egy foszfát bevonat, amely biztosítja a karosszéria tisztaságát” – mondja Pavel Mizera, a ŠKODA mladá boleslavi fényezőüzemének vezetője. „Ezután a karosszériát egy korróziógátló fürdőbe merítjük. Majd jön a töltőanyag avagy filler, ez az alapréteg és nagyon tiszta bevonatot ad. Az egész fényezési folyamatot az a teljes karosszéria viaszos védőrétegének kialakításával zárjuk.”

 

A ŠKODA a modellek fényezéséhez a festékeket különböző cégektől szerzi be, akik nagy méretű rozsdamentes acél tartályokban szállítják be azokat. A legkiválóbb minőség biztosítása érdekében a szakemberek a teljes tételen és az egyes tartályokon is komoly ellenőrzéseket végeznek. 2018-ban a Kvasiny üzem új, még precízebb és gazdaságosabb fényezési technológiát vezetett be. „A sűrített levegő helyett a festéket elektrosztatikus úton visszük fel. Másként kifejezve a fényezés során a festéket ellentétes töltéssel látjuk el, mint a karosszériát hogy a festék jobban tapadjon ahhoz. Ez nemcsak javítja a tapadást, de segít az optimális rétegvastagság kialakításában is, miközben a szennyező anyagokat távol tartja. Ebből következően garantálni tudjuk a kiváló minőséget, és akár egy kiló festéket is megtakaríthatunk ”- mondja Mizera.

Az OCTAVIA-hoz több mint 14 kilogramm fényezőanyag szükséges. Ebből a festék egy kicsit több mint három kiló. Az új technológia jelentős megtakarításokat eredményez, amely környezetvédelmi szempontból is fontos. Érdekesség, hogy a kiszállítás előtt elhelyezett védőfólia és viasz csaknem 30 kilogrammal növeli egy-egy gépkocsi súlyát. Ezekkel a vásárlók már nem találkoznak, hiszen átadás előtt eltávolítják azokat. A fényezés minőségét minden járművön speciálisan képzett szakemberek ellenőrzik. A mladá boleslavi üzem most egy 36 kamerás szkennert is tesztel, amely segítene az esetleges fényezési hibák még precízebb feltárásában.

FABIA

A ŠKODA egyedülálló, kéttónusú fényezést is kínál a FABIA számára. A lakkozási folyamat bonyolultabb, mivel az oldalsó és a hátsó ajtókat le kell venni és az autót megfelelő módon maszkolni kell. Ennek eredményeként a gyártás hosszabb időt vesz igénybe, de a végeredmény egy egyedülálló autó. A kétszínű karosszériát általában csak a prémium márkák kínálnak, pont emiatt az extra feladat miatt. De a ŠKODA rajongók tudják, hogy a FABIA kivételes a kategóriájában.

TUDTAD…?

A ŠKODA a leggyorsabb a VW Csoporton belül: az egész karosszériát 37 másodperc alatt lehet bevonni töltőanyaggal.

A modern technológiának köszönhetően a mladá boleslavi üzem naponta 2200 karosszériát tud fényezni, míg a Kvasiny-ban ez a szám közel 1000 darab.

Miután a védőfólia és a védő viaszréteg felkerül, a modellek átmenetileg 30 kilogrammal lesznek nehezebbek.

Fényezési rétegek

Az állítható utastéri hangulatvilágítás része az ajtó panelbe illeszkedő LED csík, amely tíz különböző színt kínál.

KODIAQ RS

PIROS RUHA A MENYASSZONYNAK ÉS A KAPUSNAK

Ahogy minden nemzetnek eltérő a gasztronómiája, úgy eltérő jelentéseket tulajdonítanak a színeknek is. Európában a mennyasszonyok színe a fehér, hiszen ez a mi kultúránkban a tisztaság és ártatlanság színe. Kínában viszont a házasulandók pirosba öltöznek inkább, hiszen ott ez a szerencsét, az örömöt, és a tüzet jelképezi.

De a kutatások azt mutatják, hogy nem véletlen, hogy a sportolók is a piros színt kedvelik. 2011-ben az Oxfordi Egyetem tudósai tanulmányt tettek közzé, amely megállapítja, hogy a vörösbe öltözött sportolók statisztikailag bizonyos szituációkban eredményesebbek. A kutatók azt tapasztalták, hogy egy piros mezbe öltözött labdarúgó nagyobb valószínűséggel rúgja be a büntetőrúgásokat. A szerzők szerint a piros a veszélyhez vagy a dominanciához kapcsolódik, így azoknak a kísérleteit, akik a büntetőrúgást piros mezben végzik, a kapusok kisebb számban védik ki. Ugyanez sajnos nem igaz a közúti forgalomra, ahol a piros szín általában a veszélyesebben közlekedők színe, de azt is hozzá kell tennünk, hogy minden élénk szín plusz biztonságot és jobb láthatóságot jelent éjszaka, vagy csökkent látási viszonyok között.

 

Itt az új OCTAVIA SportLine

Itt az új OCTAVIA SportLine

A ŠKODA bemutatta az OCTAVIA SportLine változatát, amely kivitel kívül-belül sportos megjelenést hoz, és különböző benzines, dízel, mild-hibrid, plug-in hibrid és CNG hajtásláncokkal rendelhető.Az ötajtós és a kombi karosszériaváltozatban kapható modell hasonlóan a...

bővebben
Itt az új OCTAVIA SportLine

Itt az új OCTAVIA SportLine

A ŠKODA bemutatta az OCTAVIA SportLine változatát, amely kivitel kívül-belül sportos megjelenést hoz, és különböző benzines, dízel, mild-hibrid, plug-in hibrid és CNG hajtásláncokkal rendelhető.Az ötajtós és a kombi karosszériaváltozatban kapható modell hasonlóan a...

bővebben

Tetris a csomagtartóban

Ha ki kellene választanod az egyetlen olyan tulajdonságát a különböző ŠKODA modelleknek, amelyik mindegyikben meghatározó, akkor szinte biztos, hogy a hatalmas csomagtartó lenne az. A Škodák csomagtartója legendás méretű, és ez alól a legújabb, teljesen elektromos...

bővebben

Tetris a csomagtartóban

Ha ki kellene választanod az egyetlen olyan tulajdonságát a különböző ŠKODA modelleknek, amelyik mindegyikben meghatározó, akkor szinte biztos, hogy a hatalmas csomagtartó lenne az. A Škodák csomagtartója legendás méretű, és ez alól a legújabb, teljesen elektromos...

bővebben

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!